Universitatea de Stat din Tiraspol marchează ziua Științei

La 9 noiembrie 2019 în Republica Moldova s-a desfășurat a noua ediție a Zilei Științei în cadrul căreia a participat activ și Universitatea de Stat din Tiraspol. Evenimentul, a cărui scop este popularizarea științei, avut loc în incinta Muzeului Național de Istorie și a primit oaspeți de toate vârstele.

Echipa universității noastre a fost vizitată de public de toate vârstele, în special de copiii,  care au urmărit cu deosebit interes procesul de lucru a unei imprimante 3-D, au aflat detalii tehnice și au așteptat cu nerăbdare produsele finale, pentru a le examina fascinați.

Noile tehnologii informaționale le-au permis să-și testeze diferiți parametri vitali, cu ajutorul senzorilor pe care laboratoarele noastre le are în dotare. Au fost tentați să-și determine forța brațelor mai ales viitorii bărbați, ghidați de doctorul în biologie, doamna Diana Coșcodan.

Legile fizicii au fost ilustrate pe înțelesul tuturor cu ajutorul unui sistem de pendule gravitaționale, confecționat de studenții facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale.

Ca întotdeauna, s-a bucurat de un real succes echipa tinerilor cercetători de la catedra de Chimie, în frunte cu directorul de proiect pentru studenți și masteranzi Zinaida Purcel, care au fascinat cu magia experimentelor chimice: vulcan la domiciliu, chirurgia magică, spuma arzătoare etc.

De asemenea, în contextul Zilei Științei, aducem sincere felicitări colegilor noștri: Dumitru Cozma – doctor habilitat în științe matematice, profesor universitar; Elena Rusu – doctor în pedagogie, conferențiar universitar; Diana Antoci – doctor în psihologie, conferențiar universitar; Sofia Grigorcea – doctor în științe biologice, conferențiar universitar, cărora le-a fost decernată diploma Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în semn de apreciere și recunoștință pentru „activitate remarcabilă, merite și rezultate deosebite în dezvoltarea cercetării, responsabilitate și profesionalism, pentru promovarea Republicii Moldova la nivel internațional și cu prilejul Zilei Științei”.