Facultăți alumni Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale

Sergiu Guzun

Ocupație: Orange Moldova S.A., Inginer VAS (Value Added Services);

UST: 1998-2003, specialitatea Matematică și Informatică

Sergiu Guzun: Sunt mândru de faptul că am absolvit UST. Universitatea – în care am avut ocazia să cunosc foarte mulți profesori profesioniști, omenoși și buni la inimă. Profesori – de la care am “cules” nu doar cunoștințele necesare pe parcursul anilor viitori de lucru, ci și “omenia” cu care ei ne-au tratat de fiecare data la ore, examene și în afara orelor de curs.

Astăzi, cu regret constat, că pe la Universitate trec din ce în ce mai rar. Așa e viata – ne impune să mergem în tempoul ei grăbit și nu ne lasă timp pentru multe alte lucruri care ne sunt aproape de suflet.

Cu toate acestea, am simțit mereu necesitatea să le zic tuturor Profesorilor și foștilor colegi că le sunt nespus de recunoscător și îndatorat pentru toate eforturile lor zilnice depuse pe parcursul anilor pentru noi.

Profesorilor mei dragi – vă MULȚUMESC pentru tot și vă doresc sa fiți sănătoși și fericiți !

Асташин Владимир

Окончил Тираспольский Государственный Университет 1 цикл, специальность Информатика-Математика в 2011 году. Окончил Тираспольский Государственный Университет, 2 цикл специальность Информационные технологии в 2013 году.

В настоящее время работаю в Москве в топ 5 крупнейших маркетинговых холдингов России, в должности начальника отдела информационных технологий, руковожу направлением автоматизации трейд-маркетинговых решений.

Dumitru Uzun

Anii de studii:
2006-2010 – Superioare, Ciclul I: Universitatea de Stat din Tiraspol, Facultatea Fizică și Matematică, Specialitatea Matematică și Informatică.
2010-2012 – Superioare, Ciclul II: Universitatea de Stat din Tiraspol, Facultatea Fizică și Matematică, Specialitatea Matematică.

În anul doi de facultate am fost angajat în calitate de inginer-programator de către o companie italiană, care a deschis o S.R.L. fiică la Chișinău – BrainBee Engineering Group. Nimeni nu mi-a cerut diploma, ci ne-au pus în fața candidaților teste pentru verificarea cunoștințelor teoretice și practice. Acolo pentru prima oară am auzit noțiunea ”reverse-engineering” – cu ce urma să ne ocupăm în cadrul companiei, pe lângă scrierea de soft. Cunoștințele matematice mi-au permis cu ușurință să înțeleg esența lucrului și după o stagiere de două săptămâni în Italia (la sediul central al companiei) și un proiect de probă, am început să lucrez la proiecte comerciale. Am insistat să lucrez doar jumate de zi, pentru ca cealaltă jumate să fiu la ore. Conducerea a acceptat și respectiv primeam jumate de salariu. Însă cantitatea de lucru pe care o efectuam nu era mai mică decât a colegilor mei, care lucrau ziua întreagă. Secretul eficienței lucrului meu era (și este) aplicarea matematicii în toate procesele lucrului unde era cu putință și automatizarea sarcinilor. La universitate aflam un procedeu sau o metodă nouă, iar la serviciu o aplicam. Peste jumătate de an conducerea companiei a decis să-mi dubleze salariul, pentru că rezultatele mele nu erau mai rele decât ale colegilor mei și mi-au permis un grafic de lucru mai lejer, ca sa reușesc cu studiile. Dar peste încă nouă luni am decis totuși să părăsesc compania ca să am mai mult timp pentru studiu.

La finele ciclului I al studiilor mele universitare am decis iar să mă angajez în câmpul muncii, de data aceasta în alt domeniu – programarea web. Știam doar HTML, superficial CSS, puțin Flash și văzusem niște exemple de JavaScript în mai multe site-uri, dar singur nu încercasem vreodată să programez JS. Dar am descoperit multe asemănări între limbajul C și JS, apoi PHP, așa că repede am deprins noile (pentru mine) tehnologii. La început lucram de acasa la o rețea de magazine online din Moscova, însă peste câteva luni proprietarul magazinelor a decis să mai angajăm doi programatori și am fondat o S.R.L. iCasa – reprezentanță juridică a companiei din Moscova – menită să presteze toate serviciile de dezvoltare și întreținere a infrastructurii informaționale de care avea nevoie. Eu am fost Administratorul companiei iCasa și coordonam toate activitățile de proiectare și implementare a soluțiilor tehnice pentru necesitățile companiei din Moscova.

Recent am părăsit compania iCasa ca să-mi dedic timpul unui proiect interesant care implică atât cunoștințe matematice, cât și cunoașterea ultimelor tehnologii și soluții de securitate a informației – un Password Manager (sau Manager de Parole), cu stocarea informației encriptate în nor (cloud). Împreună cu un prieten din SUA – Wasim Mahdjoub – lucrăm intens la realizarea acestui proiect în care ne punem mari speranțe. Suntem în pragul lansării. Împreună am fondat compania Limitlesslane, LLC California, USA, am creat softul necesar server-side și client-side și un model de securitate imposibil de spars (cel puțin așa credem noi), în inima căruia stă algoritmul de criptare AES-256.

Realizările mele și evoluția rapidă în domeniul informaticii se datorează în primul rând matematicii și profesorilor UST care știu să-i admire frumusețea și cu bucurie sădesc și împărtășesc acest sentiment discipolilor săi.

Pe parcursul a cinci ani mi-a făcut plăcere să fiu parte a familiei UST. Am avut bucuria să cunosc și să învăț multe lucruri frumoase de la oameni iluștri cu o gândire profundă și cu o experiență de viață bogată, gata oricând să te asculte și să te îndrume, dornici de noi provocări ale nedescoperitului și cu speranțe mari asupra tinerelor generații.

E greu de estimat tezaurul pe care l-am acumulat în acești cinci ani, pentru ce sunt recunoscător tuturor profesorilor și profesoarelor lecțiile cărora au rămas cu mine pentru totdeauna.

Cu recunoștință și respect, Dumitru Uzun, absolvent UST.

Veaceslav Trinca

Anii de studii: 2003 – 2004
Specialitatea: Informatica si limbi moderne aplicate

Locul actual de munca: SIA-Solutions Inc. (http://sia-solutions.ca)
Localitate: Québec, QB, Canada
Specialitate: Consultant BI (Consultant Business Intelligence), Specialist Oracle

Veaceslav Trinca: Nu am regretat nici o secundă că am ales să învăț în această instituție. Aici mi-a fost pusă temelia Tehnologiilor Informaționale, aici am început să iubesc cu adevărat această lume. Am fost foarte încântat de profesionalismul și răbdarea profesorilor și țin să mulțumesc pentru efortul pe care l-au depus ca să reușim în viață.

Sergiu Pîrlici

Nascut: 20 iulie 1988, Rep. Moldova, s. Nemţeni, rn. Hînceşti.

Studii:
2011 – 2013: Masterat la Universitatea de Stat din Tiraspol, specialitatea Informatica.
2006 – 2011: Am absolvit UST, specialitatea Fizică şi Informatică.

Locul de muncă:
2016 – prezent: Web Developer la compania Pentalog;
2011 – 2016: Programator Web la compania ICASA S.R.L.

Sergiu Pirlici: După absolvirea Liceului, la fel ca oricare alt tânăr absolvent, îmi doream o carieră de succes, dar pentru aceasta este nevoie să faci o alegere bună pentru viitorul tău, este nevoie de muncă individuală, dar în primul rând este nevoie de niște oameni care să te îndrume și să te ajute în activităţile efectuate şi spun cu încredere că la UST am găsit anume acei profesori de care aveam nevoie.
Le multumesc din suflet tuturor profesorilor de aici, care, datorită performantelor, profesionalismului, interesului pentru cunoştinţele studenţilor şi a omeniei lor, m-au ajutat să-mi dezvolt capacitatea de gândire, să devin şi eu profesionist în ceea ce fac.
În decursul anilor de studii am avut mereu acces în laboratoarele de Informatică şi de Fizică pentru a lucra individual.
Datorită acestui fapt, am reuşit să construiesc un aparat pentru demonstrarea Efectelor Termoelectrice, care ulterior a fost un material foarte bun pentru teza mea de licenţă. Am reuşit să programez o mulţime de Soft-uri, cu unul dintre care am participat şi la un concurs al tinerilor programatori – “iTineret”, unde am avut parte de o vacanţă frumoasa de 5 zile. Studiile de Masterat am ales sa mi le fac tot la UST, deoarece pe parcursul celor 5 ani de studii, pasiunea mea catre informatică a crescut tot mai mult și mai mult, și intenţionez să obţin şi doctoratul tot aici.